De què parlem quan diem Col·lecció?

De què parlem quan diem col·lecció o col·leccionisme? Potser va sent hora de posar-ho en majúscules per tenir clar de què parlem. Tinc la sensació que molta gent col·lecciona i no te idea de que ho està fent. Així que anirem al diccionari a veure que ens diu.

Definició segons el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans

Col·lecció: Recull de coses d’una classe determinada, especialment de coses d’art, de ciència, d’indústria, etc., que constitueixen un conjunt més o menys complet.

Definició segons la Viquipèdia

Col·leccionisme: El col·leccionisme és el fet de col·leccionar sistemàticament objectes d’un interès històric o artístic especial, o simplement rars. Es tracta d’una afició molt estesa que consisteix en l’agrupació i organització sistemàtica d’objectes d’una determinada categoria. No és tant per la mera acumulació de materials sinó com una forma de creació de coneixement, de recuperació i conservació de memòria històrica i llegats culturals, d’establiment de vincles humans, de naixement d’associacions i trobades d’intercanvi, reflex de moments ideològics, estètics i econòmics i, sobretot, de generació de riquesa humana. Actua com una expressió cultural.

Les col·leccions tenen un valor sentimental, històric, documental (també en un món cada cop més virtual i digital) i econòmic. L’objecte a col·leccionar pot ser molt variat, de més popular a més preuat, i tots els objectes han generat algun tipus de col·leccionisme, des de la filatèlia, numismàtica, obres d’art, fins a miniatures, calendaris de butxaca, punts de llibre, cromos, plaques de cava, còmics o adhesius.

Al col·leccionisme d’avui dia es pot veure i gaudir d’un gran ventall de temàtiques, que alguns entesos distingeixen del que es considera el col·leccionisme clàssic. En aquesta categoria es trobarien els objectes d’art, els segells, les monedes, els llibres, objectes que donaven prestigi, i que directament signifiquen capacitat adquisitiva. Quant al col·leccionisme modern, els objectes són més abastables perquè estan lligats a l’època dels qui col·leccionen: bosses de sucre, joguines i nines, goigs, calendaris, còmics, encenedors, etc.

Comparteix-ho a les xarxes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *