Dificultats si tens més d’una col·lecció

Una de les dificultats més grans que tinc al tenir tantes col·leccions és mantenir-les al dia.

dificultats

Cada dia, per una banda o altra, m’arriben noves peces per les col·leccions, una altra dificultat afegida. I ja ni us explico com ho tinc quan torno d’alguna trobada d’intercanvi (més si és de col·leccionisme en general on canvio peces de les diferents col·leccions). Calma, no ens alterem.

Primer de tot, separar les noves peces per col·lecció. Jo utilitzo un sistema de calaixos, un calaix per cada col·lecció amb el rètol corresponent. També serveixen caixes, “tupers” o fins i tot bosses, això anirà en funció de l’espai i les ganes de cadascú.

Dificultats de triar per quina col·lecció comences. Aquí ja és una qüestió de criteri propi, uns començaran per aquella que tingui menys elements per endreçar i uns altres començaran per la que tingui més que triar. Personalment crec que és millor començar per la que doni menys feina, serà més fàcil col·locar una sola peça que fer-ho amb cent, així de menys a més. M’he trobat de vegades que per endreçar les noves peces he trigat dies o setmanes, però val la pena tenir-ho endreçat ja que així tens molt més clar que tens a la col·lecció, el que no i el que tens repetit.

Un cop separats els elements comença la tria. La meva classificació la faig en tres grups: col·lecció, repetits i “per pujar”. Els dos primers bastaran per la majoria de vosaltres, el classificats com “per pujar” son aquells que formaran part de les meves col·leccions però que encara no son als catàlegs de Colnect (que son part fonamental en l’ordenament de les meves col·leccions).

Separar, en el meu cas, és molt senzill tenint davant el catàleg corresponent a la col·lecció veient si els tinc marcats o no. A més serveix per tenir actualitzada la llista de les peces repetides.

Sempre explico com ho faig jo amb les meves col·leccions. Ho remarco per què no és una cosa absoluta ni vull dir que tothom ho ha de fer així, només explico com per a mi és la manera més fàcil de controlar les col·leccions.

Dificultats en l’ordenament de les col·leccions, quan se’n te més d’una recomano fer-la el més similar entre elles. Amb això vull dir que intentis tenir sempre la mateixa manera d’ordenar, sigui quina sigui la col·lecció. La idea és no estar canviant contínuament l’ordre d’una col·lecció per no saber com la tenies ordenada anteriorment.

Amb un exemple pràctic s’entendrà millor. Taps corona i punts de llibre, en principi no tenen res en comú. Jo els tinc ordenats per país, tipus, “productor” i codi de catàleg. Els taps corona ordenats per país, tipus de beguda, elaborador i codi de catàleg; els punts de llibre ordenats per país, tipus editor, editor i codi catàleg.

Sempre hi ha alguna col·lecció que el seu ordenament no te res a veure amb qualsevol altra col·lecció. Si us trobeu amb un cas així us recomano escriure en un full com ordenes la col·lecció i adjuntar el full al àlbum, arxivador o carpeta on la tinguis guardada.

Amb les peces repetides segueixo el mateix procediment (sobre tot si van en àlbums) doncs d’aquesta manera sé quines peces he de treure dels llistats passades les trobades, només veient els forats buits al àlbum sabrem quines peces ja no tenim per canviar.

Comparteix-ho a les xarxes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *