Per on començar? Aquesta vindria a ser la pregunta que em va fer un visitant a la Festa del Col·leccionisme de Barcelona (15 i 16 de setembre) i jo vull posar per escrit les reflexions que li vaig fer.
Aquesta persona em demanava orientació per ser col·leccionista, ja que tenia clar que volia col·leccionar però no sabia què ni com.
Crec que el primer que em de tenir clar és que ens agrada més a nosaltres. No és lògic col·leccionar una cosa que no ens agrada de cap de les maneres. Per posar un exemple, no té lògica col·leccionar ampolles de cervesa si no ens agrada la cervesa. Potser algú dirà que no és necessari, d’acord, però a la llarga perdrem l’interès al ser-nos més difícil aconseguir peces noves si no és comprant i, la veritat, no crec que ningú compri per llençar. Seguint l’exemple anterior, és molt més fàcil col·leccionar les ampolles si de tant en tant et beus una cervesa “especial”.
En segon lloc, de quin espai disposem per guardar la col·lecció. Els segells semblen que ocupen poc espai fins que tens 50 àlbums, els cotxes son molt voluminosos però no son cap problema si ets l’amo d’un garatge. No només hem de pensar en el moment actual si no a anys vista si realment volem fer gran una col·lecció (en quantitat de peces).
En tercer lloc, disponibilitat econòmica. No em refereixo tant a la compra de peces noves si no a la quantitat que destinarem a la compra de material d’emmagatzematge i conservació. Ja jo sé, sembla una tonteria fins que comences a comprar àlbums, carpetes, prestatges, fulles, fundes,… ens podem trobar col·leccions on val més el continent que el contingut (per exemple, una col·lecció de sobres de sucre).
Sé per experiència que si t’agrada una col·lecció, i la desitges de debò, tot això que explico no es res per què senzillament faràs el necessari per tenir el lloc i les peces que vulguis encara que això requereixi esforços econòmics si cal.
Resumint, ens ha d’agradar molt, tenir espai i previsió de les despeses necessàries pel manteniment, per ara i pel futur.
Per acabar-ho d’arrodonir també vull esmentar un aspecte força important, es tracta de l’especialització. Això és centrar-se en una part molt concreta dintre d’una col·lecció. Per exemple, dins dels col·leccionistes de sobres de sucre hi ha gent que només col·lecciona sobres de línies aèries o en filatèlia hi ha gent especialitzada en el 2º centenari del segell espanyol.
Aquesta especialització pot ser tant concreta com nosaltres vulguem, la col·lecció no és gran o petita pel nombre de peces en ella, serà com sigui que vulguem nosaltres i per això ja és una gran col·lecció.